Indreapta-ti dintii cu aparatele dentare moderne Dinti aliniati cu aparate dentare

Aparate dentare de contentie - Retainer

Aparat fixare a dintilor

Retainer-ul sau aparatul de contentie este un dispozitiv care se foloseste in etapa finala a tratamentului ortodontic dupa indepartarea aparatului fix. Are rolul de a stabiliza pozitia dintilor de la sfarsitul tratamentului. Dupa indepartarea aparatului fix cand dintii sunt aliniati si pozitionati corect este nevoie de o perioada de timp ca osul si fibrele parodontale care mentin dintii in os sa se reorganizeze pentru ca noua pozitie a dintilor sa fie una stabila.

De aceea purtarea aparatului de contentie este o etapa la fel de importanta ca si faza activa a tratamentului ortodontic. Retainerul se poarta un anumit numar de ore pe zi, o anumita perioada de timp. Aceste reguli si durata lui de purtare va vor fi explicate de medicul ortodont ele depinzand de gravitatea cazului cat si de calitatile osului si ale gingiilor. Durata de purtare poate varia de la cateva luni pana la cativa ani in cazurile complexe si in functie varsta pacientului.

Aparatul de contentie nu va interfera cu viata ta sociala!!!

In cazul in care se utilizeaza retainere mobile acestea pot fi indepartate si aplicate de catre pacient, iar in cazul retainerelor fixe –o mica sarma lipita pe fata interna a dintilor- acestea nu sunt vizibile atunci cand vorbiti sau zambiti. Ca si in perioada activa a tratamentului ortodontic asigurarea unei igiene corecte este esentiala.

Retainer-ul trebuie si el igienizat si in cadrul sedintei de aplicare a acestuia vi se vor explica cele mai potrivite metode de ingrijire in functie de tipul de retainer pe care il veti folosi. Aparatul de contentie nu trebuie activat dar este necesar sa va prezentati la sedinte de control la interval de cateva luni pentru a mentine sub observatie rezulatele obtinute.

Este esential sa urmati cu strictete recomandarile privind timpul de purtare a retainer-ului pentru a putea stabiliza rezultatul tratamentului dumneavoastra.