Medic specialist in ortodontie Cluj Napoca si Turda Consultatii ortodontice de specialitate

Planul de tratament ortodontic

Fazele de tratament ortodontic

Datele adunate la prima consultatie (istoric dentar, modele de studiu, fotografii, radiografii) sunt analizate si in urma rezultatelor obtinute se stabileste planul de tratament care sa raspunda tuturor nevoilor dumneavostra.

In acesta sedinta vi se va explica planul de tratament si vi se vor prezenta mijloacele prin care putem ajunge la obiectivele propuse (aparate mobile, fixe sau alte dispozitive ajutatoare in functie de fiecare caz in parte)

De obicei vi se vor prezenta cateva variante de tratament in functie de obiectivele pe care ni le propunem sa le obtinem. Daca va decideti sa urmati tratamentul ortodontic urmeaza fazele de mai jos.

Aplicarea aparatului ortodontic

Aceasta sedinta dureaza aproximativ 60 -90 minute in cazul aparatelor fixe si 30 minute in cazul celor mobile. Sedinta va fi programata in asa fel incat sa se potriveasca orarului dumneavoastra. Atat in ceea ce priveste aparatele fixe sau mobile, dupa aplicarea lor vi se vor da indicatii despre modul de purtare, reguli de igiena si alte reguli care trebuie respectate pe parcursul tratamentului.

De fiecare data cand veti avea nelamuriri puteti consulta siteul nostru sau puteti sa sunati la cabinet.

Consultatiile periodice

Pe parcursul tratamentului la intervale de 4-6 saptamani este foarte important sa va prezentati la controalele periodice pentru ca aparatul sa fie activat si sa apara deplasarile dentare dorite. Anumite etape de tratament pot necesita control la intervale mai mici de timp. Urmatorul control va fi stabilit in asa fel incat sa se potriveasca programului dumneavostra.

Respectarea controalelor periodice este esentiala pentru ca tratamentul sa se desfasoare in conditii bune si sa nu se prelungeasca in timp.

Este important ca in cazul in care apar accidente cum ar fi dezlipirea unui braket, deteriorarea unor elemente ale aparatului etc sa sunati imediat la cabinet si sa stabiliti o programare pentru remedierea evetualelor probleme.

Faza de contentie

Reprezinta faza de dupa indepartarea aparatului ortodontic care are rolul de mentinere si stabilizare a rezultatelor obtinute in urma tratamentului. Pentru aceasta faza de foloseste un aparat numit retainer care poate fi mobil sau fix. Rolul lui este de a impiedica dintii sa se intoarca la pozitia lor initiala. Retainerul se poarta un anumit numar de ore pe zi, o anumita perioada de timp. Aceste reguli si durata lui de purtare va vor fi explicate de medicul ortodont.

In acesta perioada de contentie osul si fibrele care sustin dintii in os se vor reorganiza in jurul dintilor acum aliniati pentru a le stabiliza aceasta noua pozitie. Aparatul de contentie nu va interfera cu viata ta sociala!!!

In cazul in care se utilizeaza retainere mobile acestea pot fi indepartate si aplicate de catre pacient, iar in cazul retainer-lor fixe –o mica sarma lipita pe fata interna a dintilor-acestea nu sunt vizibile atunci cand vorbiti sau zambiti.

Ca si in perioada activa a tratamentului ortodontic asigurarea unei igiene corecte este esentiala. Retainer-ul trebuie si el igienizat si in cadrul sedintei de aplicare a acestuia vi se vor explica cele mai potrivite metode de ingrijire in functie de tipul de retainer pe care il veti folosi.

Aparatul de contentie nu trebuie activat dar este necesar sa va prezentati la sedinte de control la interval de cateva luni pentru a mentine sub observatie rezulatele obtinute. Este esential sa urmati cu strictete recomandarile privind timpul de purtare a retainer-ului pentru a putea stabiliza rezultatul tratamentului dumneavoastra.

Vizitele posttratament

Pe perioada de purtare a aparatului de contentie trebuie sa veniti la cabinet pentru control –initial la 2 luni si ulterior mai rar (de 2 ori pe an) pentru a urmari daca aparatul de contentie se adapteaza corect sau daca cel fix nu s-a dezlipit.