Medic specialist in ortodontie Cluj Napoca si Turda Consultatii ortodontice de specialitate

Reguli igiena dentara in timpul tratamentului ortodontic

Pastreaza dintii curati si daca ai bracketuri

Odata ce aparatul dentar a fost aplicat este foarte important sa mentineti o igiena dentara la fel de buna ca si inaintea aplicarii acestuia. Braketurile, arcurile, inelele sau aparatele de contentie reprezinta elemente la nivelul carora particulele alimentare pot stagna cu usurinta ceea ce sa faca mai dificila igienizarea dintilor. De aceea se recomanda un periaj atent, folosirea atei dentare si a apei de gura preferabil dupa fiecare masa pentru a preveni acumularea placii dentare, aparitia cariilor si afectiuni ale gingiilor.

Dupa aplicarea aparatului iti vom arata care sunt tehnicile corecte de periaj si utilizare a atei dentare pentru a-ti putea mentine o igiena corecta. Iata cateva sfaturi:

Periajul corect

1. Mai intai incepeti cu fata exterioara a dintilor (care priveste spre buze si obraji) cu periuta in unghi drept. Recomandam utilizarea unei periute de dimeniuni mici pentru a putea spala corect fiecare dinte. Faceti miscari circulare.

2. Curatati cu atentie zona dintre gingii si braketuri inclinand periuta in jos ( si in sus in cazul dintilor de jos) folosind tot miscari circulare.

3. Curatati zona dintre braketuri si varful dintilor orientand periuta in sus ( si in jos in cazul dintilor de jos).

4. Curatati cu atentie suprafata dintilor cu care mestecati, atat la dintii de jos cat si la cei de sus.

5. La final curatati si suprafata interioara a dintilor.

Periuta interdentara

Odata ce ai curatat corect dintii deasupra si dedesubtul braketurilor cu ajutorul periutei obisnuite, vei folosi periuta interdentara pentru a curata dintii de-o parte si de alta a braketurilor, pe sub arc. Se foloseste pentru fiecare dinte si in locurile in care periuta obisnuita nu poate curata complet.

Ata dentara

Utilizarea zilnica a atei dentare este necesara pentru a pastra sanatatea gingiilor si a preveni aparitia cariilor interdentare. Iata cum trebuie folosita ata dentara in cazul in care aveti un aparat ortodontic fix:

Apa de gura

Dupa ce v-ati periat cu grija dintii si ati folosit ata dentara puteti sa clatiti energic cu apa de gura timp de un minut.

Atentie !!!

Apa de gura nu inlocuieste periajul dentar ci are un rol antiseptic in completarea periajului corect.

Igiena la pacientii cu aparate mobile sau de contentie

In aceste situatii periajul dintilor se face in mod obisnuit folosind tehnicile corecte de periaj (miscari verticale ale periutei de la gingie spre varful dintilor), ata dentara si apa de gura.

Urmeaza igienizarea aparatului – folosind o periuta de dinti diferita de cea cu care va periati dintii, spalati bine aparatul dupa fiecare masa. Nu utilizati niciodata aparatul daca nu v-ati spalat pe dinti sau daca nu ati spalat aparatul. Atat dintii cat si aparatul trebuie sa fie intodeauna curate.