Medic specialist in ortodontie Cluj Napoca si Turda Consultatii ortodontice de specialitate

Dinti sensibili / discomfort

Cand vorbim de o urgenta in ortodontie

In primele zile dupa aplicarea aparatului si dupa fiecare activare a acestuia timp de 2-3 zile poate aparea un usor discomfort la nivelul dintilor sau maxilarelor. Acest lucru este absolut normal si nu trebuie sa va ingrijoreze. Se recomanda utilizarea alimentelor moi timp de 3-4 zile si clatiri cu apa calduta sarata ( dizolvati o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda). In anumite cazuri (in functie de pragul de sensibilitate al fiecarui pacient) se pot utiliza diferite analgezice (ibuprofen, algocalmin etc).

Iritatie provocata de arc /ligatura de sarma /bracket

Daca arcul sau ligaturile de sarma provoaca iritatia parilor moi incercati sa-l indepartati de la nivelul zonei iritate cu ajutorul unui rulou de tifon sau cu o radiera. Daca nu poate fi indoit /indepartat acoperiti-l cu ceara ortodontica. Daca provoaca durere puteti incerca sa-l taiati cu o forfecuta sau o unghiera dupa ce in prealabil au fost spalate / sterilizate.

Bracket / inel dezlipit

Daca un bracket/ inel se dezlipeste suna la cabinet pentru a comunica problema si pentru a programa o intalnire. Daca acest lucru nu se poate in acel moment puteti lasa barcketul / inelul pe loc daca nu jeneaza sau il puteti indeparta si pastra pana la urmatoarea programare. Bracketurile se pot dezlipi daca consumati alimente tari (covrigi, popcorn etc), sau lipicioase ( caramel, guma de mestecat, bomboane gumate etc) de aceea aceste alimente nu sunt indicate a fi consumate pe parcursul tratamentului.

Pierderea ligaturilor de sarma sau a elasticelor de separare

Ligaturile de sarma sunt acele elemente care leaga arcul la nivelul bracketurilor. Daca acestea s-au desprins / rupt incercati sa le indepartati si sunati la cabinet pentru a stabili o progarmare. Daca elasticele de separare de la nivelul molarilor s-au pierdut va rugam sunati la cabinet pentru a putea fi inlocuite.

Dinti mobili

Dintii usor mobili in timpul tratamentului nu reprezinta o adevarata urgenta. Este normal ca acest lucru sa se inatlmple, nu te ingrijora!!!! Dintii se mobilizeaza usor la inceput si apoi se deplaseaza in pozitia corecta. Dupa ce au ajuns in pozitia corecta nu vor mai fi mobili.